-A +A

Eros en Thanatos

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Freud geloofde dat eros en thanatos de twee meest meest fundamentele driften van ons leven waren.

Sigmund Freud zag geest en lichaam als een geheel van energiestromen. Die energiestromen noemde Freud "driften" (Triebe). Deze driften werken doorgaans ongemerkt, en zijn "primair". Zo onderscheidde Freud een levensdrift (Eros), de primaire drang tot zelfbehoud (voortzetting van de soort, liefde voor jezelf en voor de anderen).

Daarnaast zag hij de doodsdrift als het streven naar een spanningsloze toestand.

Eros is de drift waarbij ons leven wordt verscheurd naar een verlangen tot bevrediging. Wensen verlangens, behoeften, de ene al toegankelijker dan de andere, de ene komende uit onze geest, de andere opgewekt door anderen. Of het nu gaat om een heerlijk stuk chokolade, de lekeerste bourgogne, het gezelschap of de liefde van een schone, de stevige kont van een jonge man, de ranke hals van een mooie vrouw, twee eindeloze benen die in het geheimzinnigste onbereikbare plekje samenkomen, de mooiste borsten, de stevige spieren van een man, de daad, het verlangen zelf.

Zonder ophouden wordt onze geest gestimuleerd. Zonder ophouden worden we met de vraag geconfronteerd: "bevredig ik deze wens, deze drift" of doe ik het net. Wordt de drift bevredigt dan is deze voorbij, vergeten we zelfs de verzadinging en denken we aan een nieuwe drift een nieuw verlangen. De ene  drift volgt de andere in steller en sneller tempo op.

De sekuele bevredigde drift brengt de meest wulpse sensaties, een koortsige energie, een extreme sesatie, waarbij eros staat van een verheven huperintesieve toestand en kracht kan ontstaan.

Een tweede keuze is deze om het verlangen of de drift niet te bevredigen om diverse redenen, met een daaropvolgende frustratie, zeker wannerer deze veroorzaakt is door een geldgebrek of een gebrek aan lef "Ik durf net net", ik het durf het hem/haar/niet vragen". De niet bevredigde gedachte beledigt, verplettert, de blijvende drift en aandrang vermoeit de geest.

Maar deze niet vervulde drang kan ook een zelftucht ontstaan, een remming en dus ook een beperking.

De ultieme wens bevrijding van deze drang of deze deze beperking is volgens Freud het sreven van de mens naar de spanningsloze toestand, een batterij zonder stroom, een oceanisch gevoel resulterend in een liefde el drift, de doodsdrift, of Thantos.

 

Gerelateerd
Nog dit: 

 

eros---thanatos.jpg

eros-thanatos-1.jpg

0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 15/07/2012 - 16:45
Laatst aangepast op: zo, 01/12/2013 - 06:45

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.