-A +A

Eristiek

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Onder eristiek ('leer van het twistgesprek') verstaat men de vorm van een twistgesprek met korte vragen en antwoorden en geen lange redevoeringen zoals die van de sofisten). Het woord eristiek bevat het Griekse woord voor twist (eris).

De eristische schermutselingen is een woordenspel (en geen poging tot waarheidsvinding) louter gericht op een 'overwinning', een spel dat vergeleken wordt met dat van de worstelaar maar dan met woorden en met correcte of schijnbaar correcte logica. Snelheid en gevatheid speelt hierbij een grote rol.

Niemand is tegen ze opgewassen; zo geduchte strijders met woorden zijn het, dat ze alles wat gezegd wordt kunnen weerleggen, - ongeacht of het gezegde waar of niet waar is.

Socrates noemt dit spel het wegtrekken van iemands stoel op het moment dat deze wil gaan zitten.

De Euthydemus (Gr. Euthydèmos) van Plato is een dialoog waarin op satirische wijze de drogredenen van de 'eristiek' worden getoond.

De methode van weerleggen is grotendeels gebaseerd op het gebruik maken van de ambiguïteiten vervat in bepaalde woorden. In de Euthydemus laat Plato laat zien dat hij de trucs van de eristische argumentatie beheerst.

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: vr, 14/08/2015 - 18:38
Laatst aangepast op: za, 15/08/2015 - 17:38

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.