-A +A

Eliminatie van dubbele negatie

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

 

In de klassieke logica is de regel van de eliminatie van dubbele negatie (ook: dubbele negatie-eliminatie) een afleidingsregel stellende dat dat twee opeenvolgende negaties weggehaald mogen worden aangezien de resulterende formule logisch equivalentis met de voorgaande.

In de klassieke logica is eliminatie van dubbele negatie (ook: dubbele negatie-eliminatie) een afleidingsregel die stelt dat twee opeenvolgende negaties weggehaald mogen worden aangezien de resulterende formule logisch equivalentis met de voorgaande. Deze afleidingsregel maakt gebruik van de gelijkheid , die geldt voor alle formules . Anders gezegd geldt dat uit  de formule  afleidbaar is: . Op vergelijkbare wijze kan ook een dubbele negatie geïntroduceerd worden: .
De afleidingsregels van het elimineren en introduceren van de dubbele negatie worden respectievelijk ook genoteerd als:
 
Intuïtief zeggen deze regels dat de volgende twee stellingen aan elkaar gelijk zijn:
Het is niet zo dat het niet regent.
Het regent.
Aangezien  geldt ook dat  en aangezien  geldt ook dat .
Dit betekent ook dat de volgende bi-implicatie geldt: . Aangezien een bi-implicatie een equivalentierelatie is, kan elk voorkomen van vervangen worden door  zonder de waarheidswaarde van een formule te veranderen
bron Wikipedia.
Nuttige tips: 

Een premisse is een aanname dat iets waar is. Premissen zijn de basisaannamen van een syllogisme, zoals een redenering in de logica wordt genoemd. Een syllogisme is doorgaans opgebouwd uit een majorpremisse, een minorpremisse en een conclusie

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 21/08/2016 - 17:37
Laatst aangepast op: zo, 21/08/2016 - 17:37

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.