-A +A

Eerlijk proces is niet aan de orde op basis van een partijdige deskundigverslag, behoudens indien het vonnis dit deskundigverslag als advies aan ziet en rekening houdt met de kritiek erop

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Het recht van een persoon op een eerlijke behandeling van zijn zaak, dat wordt gewaarborgd door art. 6.1. E.V.R.M., kan worden miskend wanneer de bodemrechter zijn beslissing grondt op het advies van een partijdige of schijnbaar partijdige deskundige.

Het vereiste van de onpartijdigheid van een deskundige kan evenwel niet worden gelijkgesteld met dat van een onpartijdige en onafhankelijke rechter, aangezien de deskundige vóór het debat alleen maar een advies verstrekt, dat voor de rechter kan worden betwist, terwijl deze laatste na het debat over de zaak beslist.

De rechter kan dus zeker niet een partijdige deskundigverslag als basis nemen van zijn beslissing. Maar anderzijds wordt het recht op eerlijk proces niet geschaad wanneer de partijdigheid of een gebrek van onafhankelijkheid van de deskundige wordt vastgesteld door de rechter of wordt aangehaald door een van de partijen, waarna de rechtbank kennis neemt van een verslag van bv. een college van gerechtelijke deskundigen aan wie zij het deskundigverslag onderwerpt en de desbetreffende adviezen werden overlgelegd ter ondersteuning van de betwisting ontwikkeld in de conclusies waarop de rechtbank heeft geantwoord en deze kritiek heeft beoordeeld.

Wanneer aldus wordt gehandeld kan niet worden afgeleid dat het recht van verdediging en het recht op een eerlijk proces zou zijn miskend.

Een en ander werd bevestigd in een cassatiearrest van 20 december 2007, zoals gepubliceerd in het rechtskundig weekblad 2009-2010, pagina 578.

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: di, 01/12/2009 - 08:03
Laatst aangepast op: do, 22/04/2010 - 15:20

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.