-A +A

Droit du premier occupant

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

"Res nullius": letterlijk: "zaak van niemand".

"Res nullius primo occupanti": "een zaak die aan niemand toebehoort, kan worden toegeëigend door degene die ze in bezit neemt "

"Res nullius cedit accupanti": "een zaak die aan niemand toebehoort, kan worden toegeëigend door degene die ze in bezit neemt "

De res nullius (nobody's property) is een goed dat aan niemand toebehoort en dat zal toebehoren aan de eerste die het goed in bezit neemt.

Dit kan ondermeer gaan over res derilicta, zijnde roerende zaken waarvan de eigenaar zich wetens en willens heeft ontdaan en daardoor kunnen toegeëigen door anderen. Bijvoorbeeld een achtergelaten krant in de trein.
Een ander voorbeeld van een res nullius is iets wat voor het grofvuil is klaargezet (tenzij een gemeentelijke verordening verbiedt om zoiets mee te nemen). Gewone vuilzakken meenenemen is niet toegelaten en bovendien strijdig met de privacy.
In het Romeinse recht konden soldaten en handelaars in slaven overwonnen als res nullius aanzien en zich toeëigenen als slaven, net zoals de dieren in het wild.

Onbeheerde onroerende zaken komen toe aan de staat.

Franse term: 
chose sans maître
Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: do, 31/12/2015 - 16:16
Laatst aangepast op: zo, 03/01/2016 - 13:06

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.