-A +A

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

"Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden". Cato

 

Ceterum censeo Carthaginem delendam esse is een Latijnse uitspraak die toegeschreven wordt aan de Romeinse senator Cato Maior (234-149 voor Chr.).

De spreuk betekent letterlijk: Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden. Carthago was in de tijd van Cato de tegenspeler van Rome tijdens de Punische oorlogen. Cato had de gewoonte elke redevoering, waar deze ook maar over ging, met deze spreuk te beëindigen. Carthago is ten slotte in 146 voor Christus door Rome verwoest. In 29 voor Christus werd de stad door keizer Augustus hersticht (Colonia Julia Carthago).

De strekking van deze uitspraak is dat dingen die belangrijk zijn voortdurend herhaald moeten worden. Wie, bijvoorbeeld in de publieke zaak, iets wil bereiken zal te pas en te onpas zijn boodschap moeten herhalen.

De zin leeft voort in de lessen Latijn op middelbare scholen als een voorbeeld van het gerundivum (delendam), de alliteratie (ceterum censeo Cartaginem ) en de accusativus cum infinitivo (Carthaginem delendam esse bij censeo).

Betwijfeld wordt of de uitspraak authentiek is. De exacte formulering ceterum censeo Carthaginem delendam esse wordt in antieke bronnen niet vermeld. Plutarchus is de enige antieke bron die Cato in de directe rede citeert, maar doet dat in het Oud-Grieks: Δοκεῖ δὲ μοι καὶ Καρχηδόνα μὴ εἰναι. ("en het lijkt me goed als Carthago er niet meer zou zijn", Parallelle levens, Cato 27), andere bronnen als Plinius Maior (Naturalis Historia, boek 15, XX) geven meer in het algemeen aan dat Cato geroepen zou hebben dat Carthago verwoest moest worden.

In 1821 werd de Latijnse uitdrukking voor het eerst als zodanig vermeld in het boek "Geschichte des römischen Staates und Volkes" van Franz Fiedler.
 

Nuttige tips: 


Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: do, 17/05/2012 - 19:00
Laatst aangepast op: wo, 21/02/2018 - 18:33

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.