-A +A

Capita selecta

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Capita selecta zijn geselecteerde onderwerpen of hoofdstukken die niet per definitie onderling samenhangend zijn. Het zijn topics, interessante weetjes of onderdelen binnen een groter onderdeel die een bijzondere aandacht verdienen.

Capita duidt in het Latijn "hoofden" aan. Zie de uitdrukking "per capita", per hoofd. In de wetenschap de drukkerswereld staat capita voor hoodstuk. 

Per capita is een Latijnse uitdrukking, die betekent per hoofd (eigenlijk per hoofden, immers capita is het meervoud van caput). Wordt meestal gebruikt om het gemiddelde per persoon aan te geven van iets. Veel gebruikt in de economie, BNP of inkomen per hoofd is een betere statistiek dan absoluut BNP of inkomen, omdat die geen rekening houden met de omvang van een land.

Capita is anderzijds een Latijse meisjesnaam, een speelse frivole woordspeling van "capta" , "gevangen (door hartstocht, aandacht... voor Minerva, goddelijke macht van het verstand, van de vindingrijkheid en van de menselijke geest.

Hendrick Goltzius Minerva

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 30/06/2014 - 11:09
Laatst aangepast op: ma, 30/06/2014 - 11:23

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.