-A +A

Atheneum

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

In een rechtstaat is het onderwijs een taak van de gemeenschap om haar burgers alle mogelijkheden te verlenen tot het beste onderwijs.

Een grondewettellijke vrijheid tot organisatie van het onderwijs is een Belgisch compromis om de kerkelijlke overhden en het episcopaat gunstig te stemmen. De scheiding tussen het officieel onderwijs en het vrij onderwijs is een kaakslag voor het onderwijs. Elk kind heeft recht op het beste onderwijs volgens de mogelijkheden van het kind, los van kosten, los van geloofsovertuiging.

De werkelijkheid met het bestaan van elitescholen is pijnlijk anders, al stonden Katholieke scholen in het verleden vaak model voor scholen met niet onderlgde leerkrachten (overigens inzet van de schoolstrijd).

Weze benadrukt dat Athnenea vaak borg staan voor een gedegen opvoeding en opleiding waar vrijheid en kritiek vaak centraler staan dan gehoorzaamheid. Gehoorzaamheid dooft de creativiteit. Nooit zal ik vergeten hoe ik als studentenleider een heel Atheneum op zijn kop kon zetten om mistoestanden aan te klagen door als 16 jarige een staking te organiseren en personeelsleden kon opzetten tegen een corrupte prefectuur. En neen zoiets was in het Katholiek onderwijs onmonmomogelijk.

Het atheneum (vernoemd naar het door keizer Hadrianus in Rome gestichte Athenaeum)

Het Athenaeum was in het oude Rome een instituut voor hoger onderwijs en kunst, gesticht door keizer Hadrianus.

Hadrianus stichtte het Athenaeum naar Grieks voorbeeld toen hij aan het eind van zijn carrière na zijn vele reizen weer in Rome was, waarschijnlijk ca. 133-135. Het werd als een ludum ingenuarum artium ('school voor de edele kunsten') betiteld door Aurelius Victor (De Caesaribus 14, 3). Het instituut werd genoemd naar de stad Athene, omdat de scholen in dit culturele centrum het voorbeeld vormden, maar ook omdat de Griekse cultuur een belangrijke bron van inspiratie vormde, want volgens Cassius Dio (73, 17) was het Athenaeum genoemd naar het onderwijs dat de studenten er kregen.

De school was enerzijds een instituut voor hoger onderwijs, waaraan een vaste staf van hoogleraren in verschillende vakken verbonden waren. In de tijd van Theodosius II (eerste helft 5e eeuw) bijvoorbeeld waren er drie oratoren, tien grammatici, vijf sofisten, één filosoof en twee advocaten of rechtsgeleerden. Anderzijds was het Athenaeum een plek waar dichters en redenaars voordrachten hielden.

Uit lovende mededelingen over het Athenaeum in de brieven van Sidonius Apollinaris (Ep. II, 9; IV, 8; IX 9, 13) is op te maken dat het in de tweede helft van de 5e eeuw nog een grote reputatie had.

De locatie van het Athenaeum was onbekend, maar op 21 oktober 2009 maakte de Romeinse archeologische dienst bekend dat het gebouw zo goed als zeker is teruggevonden op de Piazza Venezia. Tijdens de aanleg van een nieuwe metrolijn werden daar op 5 m. diepte sporen van een openbaar gebouw gevonden, waaronder delen van een dubbele trap die waarschijnlijk tot de zitplaatsen behoorden van het auditorium. De vloer is dezelfde als die van de bibliotheken die Hadrianus ongeveer 50 m. verderop aan weerszijden van de Zuil van Trajanus liet bouwen.

De naam Athenaeum is later dikwijls gebruikt voor onderwijsinstituten, zowel voor het hoger onderwijs (zoals het Athenaeum Illustre in Amsterdam en later in de negentiende eeuw ook de Athenaea in Franeker, Harderwijk, Deventer en Maastricht), als in het middelbare onderwijs in de twintigste eeuw: het naast de gymnasium bestaande VWO-vorm het atheneum.
 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 24/02/2013 - 19:49
Laatst aangepast op: zo, 24/02/2013 - 19:49

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.