-A +A

Arbeidsrechtbank bevoegd voor arbeidsongevallen die niet vallen onder de arbeidsongevallenwet noch onder een andere specifieke wetgeving

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Werkgevers, werknemers en daarmee gelijkgestelde personen onder de RSZ wetgeving vallen onder het toepassingsgebied van de arbeidsongevallenverzekering. Voor heel wat bijzondere categorieën van personen is een bijzondere regeling uitgewerkt.

Maanr in de wetgeving lijkt een lacune te bestaan, personen zijn die niet onder een of andere statuut en dus bijzondere regeling vallen en ook niet onder de arbeidsongevallenwet maar voor wie nochtans de verplichting bestaat in hoofde van de "werkgever" een polis af te sluiten die dezelfde voordelen biedt, als een arbeidsongevallenverzekering.

Voor hen werden niet bepaald dat de arbeidsrechtbank bevoegd was om kennis te nemen over geschillen met betrekking tot de rechten die ze konden laten gelden in de arbeidsongevallenverzekering.

De problematiek werd opgelost door een arrest van het grondwettelijk hof van 4 juni 2009 en in een arrest van het Hof van Cassatie van 30 november 2009 (een nieuw juridisch weekblad, 2010, 419 werd beslist dat arbeidsgerechten bevoegd zijn arbeidsongevallen die gedekt zijn door een vergelijkbare verzekering al een arbeidsongevallenverzekering.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: vr, 28/05/2010 - 15:33
Laatst aangepast op: vr, 28/05/2010 - 15:33

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.