-A +A

Alternatief voor het bejaardentehuis of RVT

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Het persoonlijk assistentiebudget is er voor die personen die zonder hulp niet zelfstandig kunnen leven maar met hulp van derden en aldus toch in hun woning kunnen blijven om hierdoor een zorginstelling vermijden. Hiertoe krijgt de persoon van de overheid een budget waarmee hij een persoonlijk assistent kan aanwerven.

De procedure lijkt complex. Precies voorziet de organisatie onafhankelijk leven in alle nuttige informatie en begeleid ze de hulpbehoevenden doorheen de procedure.Met name de organisatie onafhankelijk leven.

Indien u thuis wil blijven wonen in de plaats van verder te leven in een zorginstelling, weze het RVT, weze het bejaardentehuis, weze het een andere instelling of gewoon permanent hulp nodig heeft kan u kiezen voor een alternatief, met name een persoonlijk assistentiebudget van de overheid, waardoor u een persoon kan aanwerven om u bij te staan en dagelijks te helpen. Deze mogelijkheden staan ook open voor de mensen die reeds in een bejaardentehuis of andere instelling verblijven en dolgraag terug naar huis willen.

De verleende hulp kan verleend worden voor allerlei activiteiten uit het dagelijks leven. Het Persoonlijke-AssistentieBudget (PAB) kan u in die zin een oplossing bieden. Het is een stap naar een zelfstandiger leven, naar meer sociale integratie.

Door middel van het PAB kan u immers niet alleen hulp krijgen om u aan te kleden, te koken, te eten of op te ruimen, maar ook voor uw boodschappen, uw verplaatsingen of zelfs uw uitstappen. Ook (ortho)(ped)agogische begeleiding en ondersteuning behoren tot de mogelijkheden.

Een PAB is een budget dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) u geeft om uw assistentie thuis, op school of op het werk te organiseren en te financieren. Vandaar dat u (of uw wettelijke vertegenwoordiger) in dat geval budgethouder genoemd wordt. Met het PAB werft u assistenten aan. U wordt dus werkgever.

Het PAB varieert tussen 9.546,93 en 44.552,34 euro op jaarbasis. Dit zijn de bedragen voor 2013. Deze bedragen worden 1 keer per jaar aan de index aangepast.

Een commissie bepaalt het bedrag van het budget. Ze houdt hierbij rekening met uw noden en behoeften. Die zijn onder meer afhankelijk van de aard en de ernst van uw handicap, en van uw leefsituatie.

 

Waarvoor kunt u een PAB gebruiken ?

 

U bekomt geen vrijheid over het u toegekende budget. Het geld dient om de hulp van een of meerdere persoonlijke assistenten te betalen. De persoonlijke assistent is in dienst van de persoon met een handicap. U bent zijn of haar werkgever en u betaalt de assistent voor zijn of haar diensten. De assistent voert allerlei taken uit voor u en helpt u bij de organisatie van uw dagelijks leven. Voor de vervulling van de formaliteiten als werkgever kan u eveneens hulp krijgen, zodat alles alles administratief mooi voor u wordt geregeld.

De assistenten kunnen hulp bieden in de volgende domeinen:
•huishoudelijke taken (koken, opruimen, enz.)
•lichamelijke taken (wassen en aankleden, eten, enz.)
•verplaatsingen (boodschappen of andere verplaatsingen, enz.)
•dagactiviteiten (uitstappen, enz.)
•agogische, pedagogische of orthopedagogische begeleiding of ondersteuning van de persoon met een handicap en zijn of haar ouders (aanvaarding van en omgang met de handicap, zelfredzaamheid, assertiviteit, opbouw van een sociaal netwerk, toekomstplanning, enz.).

De hulp kan zowel van praktische, inhoudelijke als organisatorische aard zijn. Helpt de assistent op school of op het werk, dan mag de hulp enkel praktisch of organisatorisch zijn.

Met uw PAB kunt u ook het volgende betalen:
•de onkosten van vrijwillige assistenten
•de door het VAPH niet-terugbetaalde uren van tolken Vlaamse Gebarentaal of schrijftolken.

Bovendien kunt u ook indirecte (personeels)kosten betalen, zoals bijvoorbeeld het bioscoopticket van uw persoonlijke assistent wanneer hij of zij u vergezelt naar de bioscoop. Maar die kosten mogen niet meer dan 5 % van uw jaarbudget uitmaken.
 

Waarvoor kunt u een PAB niet gebruiken ?

 

Het Persoonlijke-assistentiebudget stelt u in staat om heel uiteenlopende vormen van ondersteuning te financieren. Toch zijn er beperkingen.

Nuttige tips: 

Wie kan u bij heel deze procedure begeleiden en waar kan u terecht voor alle info?

 

Bij de dienst onafhankelijk leven

 

  • Als dienst geeft onafhankelijk leven advies en informatie over het Persoonlijk Assistentiebudget (advieslijn & coaching).
Vanaf 4 november 2013 is de advieslijn en het onthaal van Onafhankelijk Leven bereikbaar op werkdagen van 9-12u en 13-16u, op vrijdag van 9-12u. Klik hier voor meer informatie.
  • Als sociale beweging verdedigen wij je belangen. Zo kunnen mensen met een beperking hun eigen leven uitbouwen.

Coaching ook in uw gemeente

Wil je weten wat een coach voor jou kan doen? Lees hier 15 redenen om een coach te nemen...

Coaching kost 75 euro per uur. Je kan dit betalen met je PAB/PGB.

 

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: vr, 22/11/2013 - 06:30
Laatst aangepast op: vr, 22/11/2013 - 06:30

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.