-A +A

Afzien van een internetaankoop

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een aankoop op het internet is een verkoop op afstand. U heeft het recht om binnen de 14 dagen zonder enige motivering af te zien van uw aankoop, uw geld terug te eisen en het product terug te sturen.

Verkoop door handelaars aan particulieren

Wanneer u verkiest af te zien van een aankoop via het internet van een onderneming (dus niet niet van een particulier), kan u binnen de 14 dagen afzien van de aankoop. De verkoper mag u geen kosten hiervoor in rekening brengen. U stuurt dus best een aangetekende brief waarin u duidelijk melding maakt van de aankoop en de uitdrukkelijke vermelding dat u verzaakt aan de aankoop met eis tot terugbetaling.

Indien de levering niet gebeurt binnen de 30 dagen heeft u een recht op annulatie van de verkoop, weze het dan op grond van de wettelijke bepalingen die u een recht op annulatie verschaft indien er niet binnen de 30 dagen betaald wordt.

Uitzondering voor bepaalde producten kan u niet verzaken:
• gepersonaliseerde produkten en produkten (zoals kleding) op maat.
• audio, video en computermateriaal of software waarvan de verzegeling door u werd verbroken
• dagbladen, tijdschriften en magazines
• loterijprodukten
• levensmiddelen
• indien je de uitvoering van de dienst vraagt vooraleer de verzakingstermijn afgelopen is
• bij toegang tot informatie of databanken waarvan je na betaling reeds kennis hebt genomen
• Indien de producten aan bederf onderheving zijn

Verkoop door particulieren aan particulieren

De regels van verzaking binnen de 14 dagen van een internetverkoop gelden niet tussen particulieren. Wees dus steeds voorzichtig wanneer u met particulieren handelt.

Ten aanzien van de particulieren is wel het algemeen burgerlijk recht van toepassing. Zo dient er geleverd te worden wat er besteld werd, dient er over de zaak en de prijs testemming te zijn, mag het bestelde geen gebreken vertonen.

Maar er is een gouden tip. Betaal steeds via Paypal. Deze voorzien in terugbetaling wanneer u klachten formuleert. Uw betaling via hun diensten is dus superveilig en verleent u de beste bescherming. Dat Paypal de ideale betaalpartner is in particuliere transacties hoeft niet te verbazen. Paypal is namelijk een uitvinding van e-bay, waarbij e-bay de allergrootste speler is op de markt van de particuliere verkopen. Deze dienst kon slechts blijven bestaan en doorgroeien tot de grootste mits zij ook het veiligst mogelijk betalingssysteem zouden ontwikkelen, waarbij de koper die betaalde en ontevreden was dan wel zijn goederen niet kreeg zonder veel moeilijkheden rechtstreeks via Päypal zijn geld kon terugbekomen. Paypal heeft zijn diensten ook opengesteld voor verkopen buiten e-bay, zodat iedereen deze fantastische dienst kan gebruiken.

Vastelling van fraude

doe beroep op de internetpolite www.ecops.be

Weliswaar kan u via Bank Card Compagny ook klacht neerleggen en soms uw geld terugbekomen, doch de regels zijn strenger en beperken zich tot fraude.

 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 22/01/2012 - 12:37
Laatst aangepast op: vr, 07/10/2016 - 16:08

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.