-A +A

Aftrekbaarheid van restaurantkosten is niet afhankelijk van de voorlegging van een BTW-bonnetje

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Aftrekbaarheid van restaurantkosten is niet afhankelijk van de voorlegging van een BTW-bonnetje.

Restaurantkosten kunnen voor 69 % afgetrokken worden mits het beroepsmatig karakter van het etentje kan worden aangetoond.

Dit wordt best bewezen door op de achterzijde van het kasticket dan wel het BTW-bonnetje uw gast te laten tekenen en het onderwerp van de meeting of vergadering hierop te vermelden.

Het kan bovendien nuttig zijn om het uittreksel van de VISA-kaart of Mastercard of andere kredietkaart te nieten aan het bewijsstuk, waarbij het inderdaad aan te raden is om voor aftrekbare restaurantkosten steeds een betaalkaart te gebruiken al was het maar ter bewijs dat u zelf de betaling heeft uitgevoerd en u geen briefjes van derden heeft verzameld.

Evenzeer is het nuttig om een kopie van uw agenda te voegen bij het bewijsstuk en de eventuele briefwisseling of het e-mail verkeer rond de afspraak, dan wel het agenda van de vergadering of de door u verstuurde uitnodiging te voegen bij het afgeleverde stuk van de restauranthouder. In de praktijk volstaat meestal het loutere BTW-bonnetje of de loutere afrekening en vragen enkel moeilijke controleurs bijkomende bewijsstukken.

Toch kan het gebeuren dat er geen BTW-bonnetje werd afgeleverd omdat u het BTW-bonnetje kwijt bent.

Het BTW-bonnetje heeft niets te maken met het recht op de aftrekbaarheid van de kosten.

Het BTW-bonnetje is een verplicht document dat afgeleverd dient te worden door de restauranthouder maar daar eindigt de waarde van het BTW-bonnetje.

Het is dus met andere woorden niet strikt noodzakelijk dat u een BTW-bonnetje voorlegt om tot aftrek te kunnen overgaan.

U kan gerust restaurantkosten aftrekken met het kasticket en het betalingsbewijs van uw VISA-kaart mits u kan bewijzen dat deze kosten beroepsmatig werden gemaakt.

Ter zake kan verwezen worden naar de rechtspraak van de rechtbank te Leuven dd. 10.05.2013 geciteerd in tips en advies, 27.02.2014 pagina 3.
 

Gerelateerd
Gerelateerde modellen: 
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: do, 08/05/2014 - 15:27
Laatst aangepast op: do, 08/05/2014 - 15:27

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.