-A +A

Advocaten mogen hun proces enkel in de rechtzaal voeren?

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

 

Advocaten mogen hun proces niet in of met de pers voeren
Hoe zinvol is dit verbod?

In de deontologische codex lezen wij met zoveel woorden dat het proces in de rechtszaal wordt gevoerd en niet in de pers. Een advocaat telt tot 3 in deze codex, de eerste macht, de tweede macht en de derde macht.

 De vierde macht wordt niet erkend. Nochtans stellen wij vast dat in deze derde macht er een openbaar ministerie is, de vertolker van het openbaar belang en dus in zekere mate de spreekbuis in de rechtszaal van de gemeenschap. Buiten de rechtszaal is de spreekbuis van de gemeenschap de pers die vandaag niet alleen bestaat uit de klassieke pers maar ook uit de sociale media.

Die pers is dan weer richtinggevend voor de houding van het openbaar ministerie. Het openbaar ministerie is zeker niet te vertolken van de volkswoede maar het openbaar ministerie (en ook de rechter) houdt bewust (soms onbewust) rekening met hetgeen in de maatschappij leeft.

Hoe kunnen wij onze cliënt volledig helpen en bijstaan wanneer wij onze tussenkomsten dienen te beperken tot de uitoefening van ons beroep binnen de krijtlijnen van de eerste drie machten waarbij wij de mond gesnoerd blijven ten aanzien van de vierde macht, die invloed heeft op de besluitvorming van de derde macht en evenzeer op wetgevende en uitvoerende macht.

Verliezen wij vaak niet uit het oog dat zowel burgerlijke als strafrechtelijke vorderingen en uitspraken voor een cliënt slechts een relatief belang hebben, waarbij het grotere belang is hoe de gemeenschap de vordering, de uitspraak ontvangt en percipieert. Een mens is meer dan een eiser, een verweerder, een veroordeelde of een vrijgesprokene. Een mens heeft ook een zelfbeeld en een beeld zoals dit leeft in de gemeenschap.
 

Commentaar: 

Hoe zeer stafhouders bang zijn blijkt uit een recente verzoek aan een stafhouder om een anoniem gemaakt vonnis zelfs zonder vermelding namen van de advocaten niet te publiceren, omdat er beroep werd aangetekend. Zelfs de vermelding in een noot, stellende dat hoger beroep werd aangetekend, waarbij de noot dan nog verder ontdaan werd van alle kritiek werd onvoldoende geacht. Men moet als stafhouder ook lef en durf hebben om de rechten van de confraters te beschermen, zelfs hun fundamentele vrijheden en mensenrechten en de sereniteit en rust niet aan te wenden als schaamlapje waarmee zelfs de intellectuele eerlijkheid en de rechtswetenschap kan verborgen blijven.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 27/10/2014 - 23:11
Laatst aangepast op: ma, 27/10/2014 - 23:11

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.