-A +A

Advocaten mogen geen vergoeding krijgen of ontvangen voor doorverwijzing

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

 

Advocaten mogen geen aanbrengfee betalen of ontvangen
Hoe zinvol is dit verbod?

De nieuwe deontologische codex verbiedt elke vergoeding die een advocaat bekomt of betaalt bij de verwerving van cliënteel. Deze regel wordt niet alleen dagelijks met de voeten getreden en houdt dus onvoldoende rekening met de dagdagelijkse realiteit, maar belet anderzijds een betere professionele mark realistische benadering van het beroep.

Toen de publiciteit nog voor advocaten nog verboden terrein was en toen dus de dieren nog spraken, liep het verhaal over de oude krokodillen die de ministeriële kabinetten afschuimden met kisten vol wijn en champagne, die toetraden tot service clubs waarbij zij giften deden voor het “goede doel”, bedisselden in loges, verzekeringsmakelaars pamperden, ongevraagde bezoeken aan gevangenen brachten, cipiers betaalden voor aanbevelingen, kortingen verleenden aan cliënten die hen cliënten aanbrachten, onder elkaar en met magistraten arrangeerden, terwijl zij de jonge advocaten met de vinger wezen, wanneer deze eens iets te veel in de belangstelling dreigden te komen en zich profileerden.

Hun machtswellust zou zelfs zo ver gegaan zijn dat zij er plezier in hadden om deze jonge confraters nog eens voor hun plaatselijke ordes te laten verschijnen om hen de levieten te lezen waarbij zij na de vergadering van de Orde onder elkaar de obscure afspraken maakten. Galileo galilei indachtig, dit zijn natuurlijk legenden, wilde indianenverhalen en zelfs manifeste onwaarheden. Maar de perceptie leefde en leeft nog steeds.

Is het niet gezonder en voornamer om de aanbrengfee te erkennen en doorzichtiger te maken, eerder dan de praktijken van het verborgene, het typische Belgische, zo niet Congolese arrangement dat het daglicht schuwt en de duisternis bemint?

Maar de deontologische codex heeft wel een opening gelaten, weze het beperkt tot de advocatuur en afgesloten van derden, het netwerk, waarbij het netwerk een zeer soepele “organisatie” vormt, waarbinnen advocaten op een creatieve manier elkaar kunnen helpen, zelfs commercieel en ook hun frustraties kunnen delen waarbij elke frustratie de bron van inspiratie kan zijn.

Deze netwerken zullen aan belang winnen. De gemene deler voor bijna alle advocaten is de onzekerheid. De mutualisering van deze onzekerheid biedt zekerheid.
 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 27/10/2014 - 23:17
Laatst aangepast op: ma, 27/10/2014 - 23:17

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.