-A +A

Advocaten die geld vragen om rechters om te kopen

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een rechter is onafhankelijk en onomkoopbaar. Een advocaat zal nooit als tussenpersoon fungeren in een omkoping. Dit is hypercorrect in de ideale rechtstaat. Maar er zijn veroordelingen  en tuchtstraffen van rechters die het tegendeel bewijzen. En er zijn veel getuigenissen van cliënten die stellen dat hun advocaat hen voorstelde een grote som te betalen om een rechter om te kopen. Er zou zelfs een dergelijk voorstel van een advocaat in een bandopname bestaan.

Toch blijven het uitzonderingen. Maar de medewerking van de burger mag en moet verwacht worden. Wanneer een dergelijk voorstel wordt gedaan, bespreek dan het voorstel van de advocaat of de rechter een tweede maal en neem het gesprek op. Contacteer onmiddellijk de stafhouder en het parket generaal, zodat dit onkruid met wortel en al wordt uitgerukt.

Men moet een kieken zijn om als advocaat een dergelijk voorstel aan een cliënt te doen. Men moet een kieken zijn als rechter om zich te laten omkopen. De burgers van vandaag zijn allen gewapend met een GSM en nemen elk dubieus gesprek op. Ga nooit in op die voorstellen. Je weet nooit wat de advocaat met dit geld doet. Verondersteld mag zelfs worden dat de meesten het egwoon op zak steken en nooit een rechter aanspreken. Maar er zijn ook andere gevallen en alle onkruid is nog niet gewied.

Een wietkweker werd in 2011 aangehouden voor het kweken van 3.200 cannabisplanten. Zijn advocate vroeg hem een paar tienduizenden euro's om de de magistraten om te kopen. Hij zou voorlopig worden vrijgelaten en nadien slechts een voorwaardelijke straf krigen. De advocaat bleek echter te gulzig en de man kon die som niet betaloen en nam een andere advocaat, maar werd nog steeds merkwaardig mild gestraft.

Dit verhaal is niet alleenstaand. Er zijn er andere en zovele waarmee cliënten niet naar buiten durven komen.

Opvallend is dat deze verhalen vaak vooorkomen bij drugdelicten en in familaile zaken rond kinderbetwisting.


Corruptie is in strijd met de integriteit van de corrupte persoon. Corruptie is het symptoom van een slechte economische situatie, een slechte regering, een slecht justieel apparaat of een slecht ondernemingsbeleid.

Het gaat ten koste van de arme of eerlijke mensen en is gunstig voor criminelen. Het beschadigt een van de fundamenten van de democratie en de openbare orde, namelijk dat iedereen dezelfde rechten heeft. Corruptie leidt tot privileges aan degene die betaalt en onthoudt deze aan degene die niet betaalt. Maar vroeg of laat lopen de meesten tegen de lamp.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: di, 08/10/2013 - 19:36
Laatst aangepast op: zo, 13/10/2013 - 19:42

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.