-A +A

Achtergestelde lening

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een achtergestelde lening is een krediet waarbij de schuldeiser in het geval uitwinning of van faillissement van zijn schuldenaar wordt achtergesteld (dus in feite benadeeld).

De achtergestelde schuldeiser komt bij de verdeling van het actief bij uitwinning of faillissement bij de bepaling van de volgorde van uitbetaling helemaal achteraan te staan, dus na de hypothecaire, na de bevoorrechte en zelfs na alle gewone schuldeisers.

De schuldeiser van een achtergestalde lening zal dus bij uitwinning van de schuldenar, zijn centen pas terugzien, nadat alle andere schuldeisers volledig betaald konden worden. Bij een achtergestelde lening komt de schuldeiser op de allerlaatste plaats (weze het wel nog voor de aandeelhouders) en is deze schuldeiser dus achteruitgesteld.
 

Dit soort leningen staan zaakvoerders of aandeelhouders soms toe aan hun onderneming om het vertrouwen van de overige kredietgevers te wekken, dan wel hun zekerheden niet in het gedrang te brengen.

De schuldeiser van een achtergestelde leniong loopt een hoger risico dat hij een deel van zijn verstrekte krediet niet terugbetaald krijgt en gaat dit risico bewust aan.

Achtergestelde leningen worden gebruikt als een techniek om ondernemingen voor andere kredietverstrekkers juist aantrekkelijker te maken.

De achtergestelde schuldeisers hebben er zich immers toe verbonden om in geval van noodsituatie de eerste klap op te vangen en vormen aldus een beschermende buffer voor de andere kredietverleners, waardoor hun vertrouwen verhoogd wordt.. 

Achtergestelde leningen worden vaak door moederbedrijven verleend aan dochterondernemingen. Zij worden ook door banken verstrekt met inschatting van het risico tegen een veelal hogere rente. Ook overheden verstrekken vaak achtergestelde leningen als een vorm van subsidie.

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: za, 25/07/2015 - 12:41
Laatst aangepast op: za, 25/07/2015 - 12:41

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.