-A +A

Achilleshiel

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een achilleshiel is een fatale zwakke plek in een anderszins onkwetsbaar iets.

Aldus, een achilleshiel in een contract, in een conclusie, in een argument, in een strategie...

Een achilleshiel is een fatale zwakke plek in een anderszins onkwetsbaar iets.

De naam is afgeleid van de Griekse held Achilles die de hoofdrol in de Ilias van Homerus vervult. De Romeinse dichter Statius bracht het verhaal dat Achilles bij zijn geboorte door zijn moeder, de zeegodin Thetis, als kind in het water van de Lethe of Styx, een rivier in de onderwereld gedompeld om hem onkwetsbaar te maken. Zij moest hem daarbij wel ergens vasthouden, en dat deed zij bij zijn hiel. Dit was dan ook de enige kwetsbare plek op zijn lichaam en werd uiteindelijk zijn ondergang in de strijd tegen Troje: Paris raakte hem met een giftige pijl, nadat Achilles zijn sandaal verloren had toen hij Hector rond Troje achtervolgde.De dood can Achilles is het einde en de plot van de Ilias van Homerus. Maar op dit verhaal werd door latere schrijvers verder gebouwd, zoals de voormelde Romeinse dichter Statius.

De sage verwijst daarbij duidelijk naar het feit dat wanneer de grote pees in de hiel van de mens (toepasselijk Achillespees genoemd) doorgesneden of beschadigd wordt, dit kreupelheid betekent.
 

Rechtsleer: 

• KOLBEL, R., SELTER, S., Hostile Intent – the Terrorist’s Achilles Heel? Observations on Pre-Crime Surveillance by Means of Thought Recognition, Eur.Journ.Crime Cr.L.Cr.J. 2010, afl. 3, 237-259 en http://www.brill.nl/eccl (23 augustus 2010)

• VIDAL, J., The Achilles' Heel of the Arm's Length Principle and the Canadian GlaxoSmithKline Case, Intertax 2009, afl. 10, 512-528 en http://www.kluwerlawonline.com/ (4 november 2009)

• SELLICAERTS, J., Over de nieuwe gezinspolis. Achilles en de schildpad, Verz. W. 1984, afl. 257, 11-15.

• VERHELLEN, E., The Search for the Achilles Heel. Monitoring of the UN Convention on the Rights of the Child and Its Implications for the States Parties

• HUBEAU, B., De uithuiszetting en de herhuisvesting, de Achilleshiel in het sociaal woonbeleid, ook in het Vlaamse Gewest, CDPK 2010, afl. 1, 43-54

• SCHOUTEN, S., De verordening betreffende de minimis-steun: controle nog steeds achilleshiel, NTER 2001, 288-294

• VANDENDRIESSCHE, P., Bewijs van intracommunautaire levering van goederen: de achilleshiel van het overgangsstelsel inzake B.T.W, AFT 1995, 373-379; RGF 1996, 57-63.

• SCHLOSSELS, R., De Achilleshiel van de égalité: nadeel-compensatie en het draagkrachtbeginsel. Een beschouwing naar aanleiding van het Meiland-arrest, NJB (NL) 1998, 1383-1390.
 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 13/05/2012 - 13:03
Laatst aangepast op: zo, 13/05/2012 - 17:36

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.