-A +A

Acedia

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Acedia als zevende hoofdzonde, is de de Latijnse benaming voor gemakzucht, traagheid, luiheid of vadsigheid.
Bijbehorende symbolen zijn de demon Belfagor en de dieren geit en ezel.
Typerende demon: Belfagor

(bron wikipedia)


Gerelateerd
Nog dit: 

Hoofdzonde is een term die voornamelijk in de katholieke kerk wordt gebruikt. Het gaat hierbij om zeven zonden die ieder aan de basis liggen van vele andere zonden. Ze werden als lijst in de 6e eeuw opgesteld door paus Gregorius I, maar zijn al in de 4e eeuw door geestelijken in een gesystematiseerd overzicht beschreven. In de Bijbel zijn verschillende opsommingen van zonden te vinden, die echter niet overeenkomen met de lijst van de zeven hoofdzonden. Het begrip hoofdzonde wordt wel eens verward met het begrip doodzonde of zware zonde.(Wikipedia). Goed en kwaad is het onderwerp van de ethiek. Recht en ethiek vallen niet samen maar hebben overlappingen. Ethiek en recht maken een belangrijk element uit van religie. Een godsdienst wil net zoals het recht een maatschappij ordenen en inspireert zich hierbij niet alleen op religieuze overwegingen maar ook op loutere ordening. Zo vindt men in de bijdel zuivere bepalingen van burgerlijk recht, sociaal recht en strafrecht. Tot de volledige scheiding van kerk en staat pleegden kerkelijke overheden burgerlijke en strafrechtelijke rechtspraak. Haar rechtspraak is vandaag beperkt tot haar eigen instellingen.

De zeven hoofdzonden zijn:

1.Superbia (hoogmoed - hovaardigheid - ijdelheid)
2.Avaritia (hebzucht - gierigheid)
3.Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)
4.Invidia (nijd - jaloezie - afgunst)
5.Gula (onmatigheid - gulzigheid - vraatzucht)
6.Ira (woede - toorn - wraak - gramschap )
7.Acedia (gemakzucht - traagheid - luiheid - vadsigheid)

0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 11/09/2013 - 21:53
Laatst aangepast op: wo, 11/09/2013 - 21:53

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.