-A +A

Aborigines

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Aborigines, is de Latijnse benaming (ab + origines) voor de oorspronkelijke bewoners van de Rome.
Het woord werd in in het Engels spottend hervormd tot aboriginals voor de Australische oorspronkelijke zwarte bewoners.

Aboriginals zijn dus autochtonen die staan tegenover de allochtone westerlingen in australië of elders.

De oude Belgen zijn tot zover wij weten onze aboriginals, terwijl de vlamingen allochtooon zijn, door de verdringen en vermengen, door en met Germanen, Romeinen, Joden, Arabieren? Spanjaarden, Fransen, Nederlanders, Vikingen...

Lange tijd werden de Aborigines door de blanke bevolking beschouwd als het toppunt van 'achterlijkheid'. Tegenwoordig heeft men een minder beperkte kijk op wat de waarde van een cultuur uitmaakt en is er veel meer waardering gekomen voor, bijvoorbeeld, de kunst en de mythologie.

Ook staat de Australische overheid het toe om, in gebieden waar veel Aborigines leven, naast de witte wet ook de zwarte wet toe te passen. Dit betekent concreet dat Aborigine daders kunnen worden vervolgd naar de eigen normen en waarden. Deze zijn vaak strenger dan de witte wet.

De Aborigines noemen zichzelf niet zo.

Er is daarnaast geen sprake van één type Aborigine.

Er zijn vele stammen met honderden verschillende dialecten.

Enige voorbeelden van namen die zij voor hun eigen stammen gebruiken:

• Tiwis (dit is een verzamelnaam voor enige stammen in de noordelijke kustgebieden)
• Gagudju (noordelijke gebieden)
• Pitjantjatjaras (Centraal-Australische woestijngebied)
• Mutijulu (Ulurugebied)
• Koories (Zuidoosten)
• Yolngu (dit is een verzamelnaam voor enige stammen in Noordoost-Arnhemland)

Gestolen generaties

Door de onderwaardering van de Aborigines en een totaal onbegrip voor hun levensstijl, kwam vanaf de jaren 1920 een beweging op gang die Aborigine kinderen van hun ouders weghaalde en hen bij blanke pleeggezinnen onderbracht. Dit werd met name gedaan als bewezen kon worden dat één van de biologische ouders van het kind een niet-Aborigine was.

Veel Aborigine kinderen hebben op deze wijze het contact met hun familie verloren. Dit wordt als bijzonder ernstig ervaren, omdat de familieband bij de Aborigines van groot belang is. Anderen zeggen dat dit echter wel een goede zaak was. Zij zeggen dat hierdoor de rijkdommen van het land van de Aborigine alleen door hen, de oorspronkelijke bewoners, gebruikt wordt op deze manier.

De Aborigine kinderen die op deze manier van hun familie werden weggenomen, worden ook wel the Stolen Generations (de gestolen generaties) genoemd. Het gaat hierbij om duizenden kinderen van Aborigine afkomst. Men denkt hier nu anders over: in 2007 bepaalde het Hooggerechtshof in Australië dat een van deze Aborigine kinderen (een man) een bedrag van 300.000,- Australische dollars moest worden uitgekeerd, vanwege het feit dat het niet terecht was iemand van zijn Aborigine familie weg te halen. Men verwacht nu meer van deze rechtszaken.

Een ander gevolg van de gestolen generatie is het in 2006/2007 door de Australische overheid vastgestelde excessieve drankmisbruik onder deze Aborigines in reservaten. Hiermee samenhangend constateerden zij ook, dat er bij de Aborigines een duidelijke correlatie bestond tussen alcoholgebruik en incestueuze handelingen. De overheid verbood daarom in 2007 de verkoop van alcohol aan Aborigines in de reservaten.
Op 13 februari 2008 biedt de Australische regering officieel haar excuus aan

:"voor de pijn, het lijden en het kwetsen van de gestolen generaties, hun nageslacht, achtergebleven families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. Tegen moeders en vaders, broers en zusters, voor het uiteenscheuren van families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. En voor de onwaardige behandeling en vernedering van een trots volk met een trotse cultuur, zeggen wij sorry."

Kunstvorm en cultuur

Omstreeks 1972 ontstond Aboriginal art, een commerciële mengvorm van westerse schilderkunst, Aboriginalsymbolen en etnografie.
De symbolen van de Aborigine worden door hen gezien als communicatiemiddel. Deze worden ook tegenwoordig nog door hen op deze wijze gebruikt, vooral bij initiatieriten. Hierbij spelen kunst, dans en muziek een gezamenlijke rol. De stammen bezitten een rijke orale traditie.
De Australische popgroep 'Midnight Oil' (zanger Peter Garrett) nam het op voor deze verdrukte bevolkingsgroep met hun hit 'Beds are burning'.
In het werk van de Vlaamse hedendaagse beeldend kunstenaar en tevens Australiëreiziger en -kenner Danny Matthys neemt het oud en nieuw werk van aboriginals een belangrijke plaats in.

Bron Wikipedia
 

Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 22/08/2016 - 16:48
Laatst aangepast op: ma, 22/08/2016 - 16:48

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.