-A +A

Ab urbe condita

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Ab urbe condita (Latijn: "Vanaf de Stichting van de Stad") of Anno urbis conditae (Latijn: "in het Jaar van de Stichting van de Stad [Rome], is een oude jaartelling, dan wel een aanduiding die betekent dat de inleding van een argument veel te lang is. Rome werd immers volgens de legende gesticht in 753 voor onze jaartelling.

De jaartelling Ab urbe condita (Latijn: "Vanaf de Stichting van de Stad") of Anno urbis conditae (Latijn: "in het Jaar van de Stichting van de Stad"), in beide gevallen afgekort tot AUC, telt de kalenderjaren sinds de stichting van Rome. Deze vond volgens de overlevering plaats in 753 v.Chr.

Voorbeeld de moord op Julius Caesar in 44 v.Chr. bijvoorbeeld zou aldus volgens de Romeinse telling plaats hebben gevonden in AUC 710
.
De jaartelling was in Romeinse tijd niet gebruikt vanaf de stichting van Rome (in tegenstelling tot de Franse republikeinse kalender wel begon met het jaar , zoals onder)

De jaartelling werd omstreeks het jaar 400 door de Iberische historicus Orosius gereïntroduceerd en systematisch gebruikt.

Het daadwerkelijk gebruik van de kalender blijkt onder andere uit de Naturalis Historia van Plinius de Oudere, waar ze gebruikt wordt om de overwinning op Carthago en Syracuse in 263 v.Chr. te dateren.

De jaartelling werd omstreeks het jaar 400 door de Iberische historicus Orosius gereïntroduceerd en systematisch gebruikt.

Kort na het jaar 525 werd de christelijke jaartelling door Dionysius Exiguus geïntroduceerd omdat hij af wilde van de jaartelling van de christenenvervolger keizer Diocletianus. Hoewel Dionysius Exiguus de Ab Urbe Conditajaartelling waarschijnlijk wel kende, gebruikte hij deze nooit. Paus Bonifatius IV (omstreeks het jaar 600) lijkt daardoor de eerste te zijn geweest die het verband tussen de christelijke en de Ab Urbe Conditajaartelling onderkende waarbij AD 1 overeenkomt met AUC 754. De daadwerkelijke ingebruikname van de christelijke jaartelling als een volwaardig systeem voor het dateren van historische en van actuele gebeurtenissen geschiedde echter pas in de achtste eeuw, door toedoen van de Engelse chronoloog en historicus Beda Venerabilis. Naarmate men meer gebruik ging maken van de Anno Domini-jaartelling raakte de Anno Urbis Conditae-telling in onbruik.

Franse term: 
énonciatif
Gerelateerd
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: ma, 22/08/2016 - 15:51
Laatst aangepast op: ma, 22/08/2016 - 15:54

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.