-A +A

Aansprakelijkheid van de commissaris in het vennootschapsrecht

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Aansprakelijkheid van de commissaris in het vennootschapsrecht

De wettelijke taak van een commissaris is de uitoefening van de controle van een vennootschap en het certificeren van de jaarrekeningen, hetgeen betekent dat de commissaris dient na te gaan in hoeverre de jaarrekening een getrouw beeld heeft van de werkelijke financiële toestand, het vermogen en de resultaten van de vennootschap. Verder behoort het tot de taak van de commissaris na te gaan in hoeverre de jaarrekeningen werden opgesteld conform de vigerende wettelijke bepalingen.

Wanneer de commissaris zich niet voldoende van deze taken heeft gekweten, kan hij aansprakelijk gesteld worden.
Het verifiëren in hoeverre de commissaris zich van deze taak op een correcte manier heeft gekweten, is echter een bijzonder technische zaak. Hiertoe kan en zal de rechtbank een deskundige kunnen aanstellen teneinde de rechtbank advies te verlenen over de uitvoering van de taak van de commissaris.
Een en ander werd bevestigd in een arrest van het Hof van Beroep te Brussel dd. 11.02.2009 zoals gepubliceerd in het Nieuw Juridisch Weekblad van 9 december 2009 nr. 212 pagina 815 met noot: “De aansprakelijkheid van de commissaris”.
Gerelateerd
Gerelateerde modellen: 
0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: wo, 16/12/2009 - 13:24
Laatst aangepast op: vr, 15/01/2010 - 18:59

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.