-A +A

Het vertrouwelijk karakter van de Arbitrage

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

In het Belgisch recht vermeldt het gerechtelijk wetboek geen woord over de vertrouwelijkheid van de arbitrage en het vertrouwelijk karakter van de stukken en het verloop van de arbitrage. Dit in tegenstelling tot het Franse recht alwaar aanvaard wordt dat het vertrouwelijk karakter impliciet is aan de arbitrage.

Opmerkelijk is dat voor de bemiddeling er duidelijk gesteld werd dat deze een vertrouwelijk karakter heeft, doch deze bepaling die wel bestaat in het gerechtelijk wetboek voor de bemiddeling is onbestaande in het gerechtelijk wetboek ten aanzien van de arbitrage.

In Australië en in Zweden wordt formeel gesteld dat de arbitrage geen vertrouwelijk karakter heeft. Het is dus verkeerd te stellen dat arbitrage op zichzelf vertrouwelijkheid behelst.

In heel wat gevallen is de vertrouwelijkheid overigens totaal ongewenst en zelfs misplaatst. Zo kan de Kerk arbitrage commissies in het leven roepen teneinde schadevergoedingen vast te leggen voor het seksueel misbruik van priesters en geestelijken, doch zou het moreel bijzonder verwerpelijk zijn en tegen alle geloofsregels in dat deze arbitrage een vertrouwelijk karakter zou hebben en het slachtoffer een totaal spreekverbod zou hebben of zich niet meer zou kunnen wenden tot de gerechtelijke macht of tot de pers of tot wie dan ook.

Een en ander is pijnlijk aan bod gekomen toen de eerste modeldocumenten opdoken die de commissie ter vergoeding van schade veroorzaakt door geestelijken aan haar slachtoffers poogde op te dringen.

Bij loutere burgerlijke of commerciële geschillen waarmee geen misdrijven gemoeid zijn, is het nochtans perfect verdedigbaar om het vertrouwelijk karakter in de arbitrage in te schrijven of uit te sluiten. Het strekt tot aanbeveling om in de arbitrage overeenkomst derhalve een bepaling op te nemen die de vertrouwelijkheid opneemt of uitsluit.

 

 

Nuttige tips: 

Naast CEPINA is sinds kort CEDIRES opgericht:

 

CENTER FOR DISPUTE RESOLUTION VZW 0476/46.08.74 info@cedires.be 

CEDIRES is een gespecialiseerd Centrum voor alternatieve geschillenbeslechting (ADR, alternative dispute resolution).

• tarieven en kosten Cedires

• werkwijze Cedires

• Commerciële geschillen Cedires

• Familale geschillen Cedires

• Bedrijfsinterne conflicten Cedires

• Leden Cedires

• Contactgegevens Cedires

• Procedure-reglement Cedires.be

 

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: za, 20/10/2012 - 00:57
Laatst aangepast op: za, 20/10/2012 - 00:57

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.