-A +A

Nemesis afbeelding en toelichting

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

 

Nemesis, door Alfred Rethel, 1837

Commentaar: 

In dit schilderij heeft Nemesis, een bijna lege zandloper in de hand, onder haar, het door haar geslachte lichaam van een moordenaar. Een legende stelt dat dit werk gewonnen werd in een loterij Frankfurt door iemand van hoge stand, die schuldig was aan een misdaad zonder ontdekt te zijn. Het schilderij zou de winaar tot waanzin hebben gebracht, waardoor het schilderij haar functie als boodschapper van gerechtigheid vervulde.

Nemesis was zij die de onverbiddelijke goddelijke vergelding belichaamde en de bestraffer van overmoed (Hybris). Nemesis betekent "geven wat verschuldigd is," of, zij die verdeelt en ieders deel geeft. Als "rechtvaardige verdeler" oordeelde ze over de extravagante gunsten ook geschonken door Tykhe (fortuin, kans, providence, lot). Nemesis en Tykhe werden vaak weergegeven op Griekse vazen als metgezellen. Zij personifiëren aldus de wrok ten aanzien van hen die buitensporige onverdiend geluk te beurt viel of zij die ontsnappen straf voor hun misdaden,

Nemesis leidt de Erinyen (Furies).

Nemesis nam de vorm van een gans aan om aan de avances van Zeus te ontsnappen; maar Zeus veranderde zich in een zwaan en verkrachtte haar. 

Gerelateerd
Modellen: 
Aangemaakt op: wo, 15/02/2012 - 12:49
Laatst aangepast op: za, 07/02/2015 - 13:10

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.