-A +A

Evaluatieve bemiddeling

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een in de literatuur steeds weerkerend onderscheid is dat tussen «facilitatieve» en «evaluatieve» bemiddeling. 

«Facilitatieve» bemiddeling betekent dat de bemiddelaar de partijen zal bijstaan in het expliciteren van het geschil, het ontwikkelen van alternatieven, en het suggereren van punten voor partiële of globale wilsovereenstemming.Bij een «facilitatieve« bemiddeling zal de bemiddelaar zich onthouden van een beoordeling van de respectieve posities van de partijen, en zijn aandacht hoofdzakelijk concentreren op belangen.

«Evaluatieve» bemiddeling daarentegen betekent dat de bemiddelaar een stap verder gaat en dat hij, al dan niet op verzoek van partijen, een eigen evaluatie of opinie, ja zelfs advies geeft over hoe hij het geschil en de beslechting ervan ziet, en hoe hijzelf of een derde uitspraak zou kunnen doen, in rechte of in billijkheid, indien er een arbitrale of gerechtelijke uitspraak over het geschil uitgelokt zou worden.

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: vr, 13/10/2017 - 16:25
Laatst aangepast op: vr, 13/10/2017 - 17:01

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.