-A +A

Dispute Review Board

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De «Dispute Review Board» als panel tot [alternatieve] geschillenbeslechting is een bij de contractsluiting (of soms zelfs ruim bij voorbaat) conventioneel opgericht forum ter opvolging van het project of de contractuele relatie, en ter voorkoming en beslechting van geschillen inzake langetermijncontracten of contracten tot realisatie van omvangrijke projecten, waarbij in dit forum de dialoog en dus de communicatie voorafgaand maar ook lopende de geschillen worden staande gehouden zonder dat de uitvoering van de overeenkomst in haar totaliteit noodzakelijkerwijze in het gedrang zou komen, en zonder dat iedere communicatie tussen partijen onmogelijk zou worden.

ADR staat voor Alternative Dispute Resolution, in het Nederlands, Alternatieve geschillenbeslechting.

ADR wordt in het Nederlands vertaald met de afkorting AGB (Alternatieve geschillenbeslechting) of AGR (Alternatieve geschillenregeling)

Geschillen kunnen via de rechtbank worden opgeost maar ook op een alternatieve wijze, door onderhandeling, bemiddeling, bindende derdenbeslissing verzoening of arbitrage.

«Alternative Dispute Resolution» is een syntheseconcept verschaft voor een onuitputtelijke waaier van methoden van conflictbeslechting met eigen dynamiek gebruikmakend van moderne onderhandelingstechnieken, psychologische beïnvloedingsvaardigheden, gedragswetenschappen en linguïstiek.

 

ADR staat voor Alternative Dispute Resolution, in het Nederlands, Alternatieve geschillenbeslechting.

ADR wordt in het Nederlands vertaald met de afkorting AGB (Alternatieve geschillenbeslechting) of AGR (Alternatieve geschillenregeling)

Geschillen kunnen via de rechtbank worden opgelost maar ook op een alternatieve wijze, door onderhandeling, bemiddeling, bindende derdenbeslissing verzoening of arbitrage.

ADR technieken hebben de voordelen dat ze vlugger werken, goedkoper, vertrouwelijk (en dus geen behandeling in publieke zitting) en er ook vaak kunnen voor zorgen dat de relaties tussen partijen kunnen behouden of hersteld worden.

In heel wat gevallen kunnen partijen zelf vooraf bepalen dat hun geschillen via bemiddeling en/of arbitrage dienen beslecht worden en aldus in een contract de bevoegdheid van de rechtbank uitsluiten.

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: vr, 13/10/2017 - 16:46
Laatst aangepast op: vr, 13/10/2017 - 16:55

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.