-A +A

Bindende derdenbeslissing en marginale toetsing door de rechter

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Een bindende derdenbeslissing kan achteraf nog door de rechter op verschillende punten worden getoetst.

De rechter heeft een marginaal toetsingsrecht met betrekking tot de bindende derdenbeslissing en mag deze dus zowel inhoudelijk als formeel toetsen.

Zie Vanderschot, de bindende derdenbeslissing en de partijbeslissing in België en Nederland bladzijde 439, met verwijzingen naar de rechtsleer en rechtspraak.

De rechter dient wel een grote terughoudendheid aan de dag te leggen, waarbij hij zijn eigen oordeel niet in de plaats mag stellen van de derde-beslisser.

Binnen de grenzen waarbinnen redelijk oordelende mensen kunnen verschillen, dient een derde beslissing immers voor de contractpartijen bindend zijn. Slechts bij een manifeste of aperte onbillijkheid (dit is wanneer geen enkele redelijk oordelende derde dergelijke beslissing had kunnen nemen), dient een derdenbeslissing ter zijde gesteld te worden..
(Zie onder meer vredegerecht Antwerpen vijfde kanton 9 april 2013, tijdschrift voor de vrederechters 2014,211

Commentaar: 

Rechtsleer:

• A. Van Oevelen, “De bepaling van de koopprijs door een derde: een bindende derdenbeslissing” (noot onder Cass. 31 oktober 2008), RW 2009-10, (1258), p. 1260-1261, nr. 6.

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 27/01/2016 - 18:55
Laatst aangepast op: wo, 27/01/2016 - 18:55

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.