-A +A

Bailiff in historische context

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Bailif is een Engels begrip naar common Law. Wanneer we gerechtsdeurwaarder naar het Engels dienen te vertalen gebruiken we het woord bailif die onder de Common Law de uitvoerende bevoegdheden van Justitie heeft.

De bailif is de opzichter de toezichthouder die toeziet op de uitvoering van ofwel gerechtelijke beslissingen of private beslissingen, ze doet uitvoeren of uitvoert. Hij is een drager van een zekere graad van uitvoerende en rechterlijke macht.

Etymologie: van het Middel-Engels, Oud Frans, bail "custody, charge, office"; cf. bail, gebaseeerd op de adjectieve vorm baiulivus, van het of Latjin bajulus, uitvoerder, manager)

Soms wordt met de bailiff ook "the vogt, Vogt (Zwitsers) bedoeld of "Amtmann" in Duitsland.

De Bailli (12° eeuw, Frans bailif, "officiële administratieve afgevaardigde") was afgeleid van het vokls Latijnse term *bajulivus met betekenis "beheerder" Officier en toezichthouder op een kasteel, kastelijn.

Aldus begrijpen we de term beter wanneer we deze in de historische deodale context lezen, waar geen scheiding van machten was. De bailiff als afgevaardigde van de kroon of de leenheer die op een bepaalde plaats, voor een bepaalde tijd bijzondere taken van wetgevende, uitvoerende en gerechtelijke macht uitvoert.

In deze context  vinden we de Bailiff terug op de Kanaal eilanden, alwaar de bailiff de eerste Burgerlijke officier/ambtenaar in elk van de twee bailiwicks—Jersey (omvattend het eiland Jersey en onbewoonde kleine eilandjes) en Guernsey (Guernsey, Sark, Alderney, Brecqhou, Herm, Jethou and Lihou)

In de bailwicks is de baiff rechtstreeks door de Britse Kroon aangesteld en blijft levenslang benoemd in zijn ambt. Hij zit de Koninklijke rechtbank voor en hoort de jurats aan. (Jurats zijn uniek voor Guernsey en Jersey. Het zijn rechters die oordelen over landeigendommen en drankvergunningen. In Alderney is de Jurat een volwaardige rechter in burgerlijke en strafzaken). De bailiff is ook de goeverneur en regeert de bailiwicks als vertegenwoordiger van de Kroon.

Dieper ingaan op dit onderwerp zou een volledige Common Law studie vergen, met versies van staat tot staat, gebied tot gebied.

In de VS is de Bailiff een ambtenaar in uniform die voor de orde in rechtszaal zorgt.

Een bailiwick / beɪlᵻwɪk / is meestal het rechtsgebied van een bailiff, en als begrip ook gebruikt voor de gebieden waar een privaat aangewezen opzichter (baillif) de functies van de sheriff in het kader van een koninklijke of keizerlijke bevelschrift zijn macht uitoefent.

Het woord is nu meer in het algemeen gebruikt in een metaforische zin, als aanduiding van een zekere vorm van gezag, ervaring, activiteit, studie, of belangstelling aan te duiden.

Een bailiwick (Duits: "Ballei"), was ook de territoriale indeling van de Teutoonse Orde. De verschillende Teutoonse "Komtur (en)" vormden een provincie Ballei.

De bailiff werd in de lage landen de baljuw (van bailli) of schout geheten, waar hij soms oms ook de naam, "reeve) bailiff" (Holland, Antwerp, Mechelen, 's-Hertogenbosch, Turnhout), meier "majordomo" (Asse, Leuven), drossāte "steward, seneschal" (andere delen van Brabant), amman (Brussels), and Amtmann and Ammann (Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk). The Amtmann was de hoogste gezagsdrager aangesteld door een landheer in overzeese veroverde gebieden..

Vergelijk op militair gebied met Lieu-tenant, een officier va lage rang belast met een stuk grond te houden en te verdedigen.

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: za, 06/08/2016 - 14:09
Laatst aangepast op: za, 06/08/2016 - 14:18

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.