-A +A

Amateurjournalist ook onderworpen aan de Raad voor de Journalistiek

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Amateurjournalist ook onderworpen aan de Raad voor de Journalistiek.

De Raad voor Journalistiek heeft als taak om de journalistieke beroepsethiek te stimuleren en beroepsethische richtlijnen te formuleren voor de journalistieke praktijk en aldus een goede journalistiek te beogen.

Zij doet uitspraak over de klachten ten aanzien van journalisten en media die de beroepsethische regels zouden overschrijden.

Hun voornaamste wapen is de bekendmaking van hun uitspraken die dusdanig als een soort blaam in geval van veroordeling gelden.

De Raad voor Journalistiek doet dus geen echte uitspraak maar maakt haar oordeel bekend.

Maar de Raad voor Journalistiek is ook bevoegd voor ‘journalisten’ die hun activiteit niet beroepsmatig uitoefenen en ook voor zij die niet aangesloten zijn bij enige journalistieke vereniging.

In die definitie kan dus iedereen die op het web schrijft of commentaren geeft als ‘journalist’ worden aanzien.

Tot deze conclusie kwam het Hof van Beroep te Brussel in haar arrest van 28.10.2014 rolnummer 2010/AR/2200.

Voor een bespreking van dit arrest zie Dirk Voorhoof: “Onafhankelijk” webjournalist kan Raad voor de Journalistiek niet het zwijgen opleggen, de Juristenkrant, 11.02.2015, pagina 303.

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: di, 03/03/2015 - 18:00
Laatst aangepast op: di, 03/03/2015 - 18:00

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.