-A +A

Alimentatieovereenkomsten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De onderhoudsplicht kan ofwel in der minne worden geregeld dan wel door de rechtbank.
In echtscheidingen onderlinge toestemming kan een regeling worden uitgewerkt met betrekking tot het onderhoudsgeld en de voorafgaande overeenkomst. Deze voorafgaandelijke overeenkomst blijft haar gelding bewaren, zelfs wanneer de echtscheiding geen doorgang vindt bij wijze van voorlopige maatregel tot wanneer een rechter gevat wordt om andere maatregelen te nemen.

Het gebeurt ook dat partijen nog voor er enige procedure opgestart wordt, overeenkomsten afsluiten met betrekking tot het onderhoudsgeld.
Deze overeenkomsten hebben slechts waarde voor zover zij worden gehomologeerd. Ook de omzettingen van onderhoudsgelden in een kapitaal dienen gehomologeerd te worden willen zij rechtsgeldig zijn.
Er is geen homologatie vereist voor alimentatieovereenkomsten die na de echtscheiding worden afgesloten met uitzondering evenwel van de verplichte homologatie voor de overeenkomsten waarbij de alimentatievordering wordt omgezet in een kapitaal.
Tijdens de echtscheidingsprocedure kunnen partijen akkoorden afsluiten met betrekking tot het onderhoudsgeld die dan door de rechtbank gehomologeerd worden.
Drie maanden na de homologatie van dit akkoord of 3 maanden na de voorlopige maatregelen die de alimentatie heeft opgelekt????, kunnen de partijen de bekrachtiging vragen van die maatregel voor de feitenrechter en dit ten definitieve titel ook voor de periode die volgt op de echtscheiding.

Zie F. Swennen, TPR 2008-4, 1321
 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: ma, 19/10/2009 - 21:58
Laatst aangepast op: wo, 14/10/2015 - 15:23

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.