-A +A

algemeen opzet

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Algemeen opzet of dolus generalis: een daad die strafbaar is gesteld wetend en willend stellen, zonder daarom de gevolgen te willen veroorzaken.

ook eventueel opzet (dolus eventualis) of mogelijk opzet.

Algemeen opzet:

Bij algemeen opzet is de daad is gewild, maar de gevolgen daarom niet, weze het dat de dader beseft dat zijn daad de gevolgen had kunnen veroorzaken.

Algemeen opzet betekent dat de dader van het misdrijf wetend en willend heeft gehandeld.
 Dit betekent dat de dader wist dat hij strafbare feiten gepleegd heeft en dit ook wilde, zonder dat hij hiertoe een bijzondere geestesgesteldheid of bepaalde gevolgen wou veroorzaken. Opzet is vereist, maar het hoeft daarom geen kwaad opzet zijn. Van zodra de dader wist dat hij het door de wet strafbaar gestelde feit pleegde of wilde plegen is er voldaan aan het algemeen opzet.

Bij het algemeen opzet moet er dus geen bedrieglijk inzicht zijn of een oogmerk om te schaden. Hij die een computersysteem kraakt, maakt zich schuldig aan hacking. Een verdediging stellende dat hij enkel wou aantonen dat het systeem onveilig was leidt niet tot straffeloosheid van de dader omdat voor het misdrijf van hacking het algemeen opzet volstaat.

Wanneer de wet in de delictomschrijving geen andere vereisten aan het misdrijf stelt vereist het midrijf een algemeen opzet.

Een onbepaald opzet (dol indéterminé) is een opzet waarbij  de dader, de strafbare daad wilde, evenals de gevolgen, zonder de gevolgen daarom precies te kennen.

 

zie ook graden van opzet in Christine Van den Wyngaert, Strafrecht en strafprocesrecht in hoofdlijnen
 

Nog dit: 

Morele bestanddelen van het misdrijf:

Opzettelijke misdrijven: algemeen opzet, bijzonder opzet, gans bijzonder opzet, voorbedachte rade
Onopzettelijke misdrijven: gebrek aan voorzichtigheid (onbewuste fout) of gebrek aan voorzorg (bewuste fout)

Franse term: 
dol éventuel
Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:13
Laatst aangepast op: ma, 03/08/2015 - 16:00

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.