-A +A

alcoholintoxicatie en uitsluiting van dekking

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

In sommige verzekeringscontracten staat een clausule die de dekking uitsluit in geval de bestuurder zich bevindt op het ogenblik van het ongeval in staat van alcohol intoxicatie,  tenzij de verzekerde het bewijs levert van de afwezigheid van oorzakelijk verband tussen de staat van alcoholintoxicatie en het ongeval.

Een dergelijke clausule is strijdig met artikel 31 van wet op de handelspraktijken doordat deze clausule een onevenwicht schept tussen de rechten en verplichtingen van de partijen, precies omdat de verzekerde een negatief bewijs dient te leveren ten aanzien van het oorzakelijk verband tussen intoxicatie en ongeval, daar waar een positief bewijs veel gemakkelijker kan geleverd worden.

Dit betekent daarom niet dat het beding nietig is. Het beding blijft haar gelding behouden, weze het met de omkering van bewijslast. Wanneer een dergelijke clausule in een verzekeringscontract staat, kan de verzekeraar dekking weigeren indien hij als verzekeraar het bewijs levert van het oorzakelijk verband tussen de alcohol intoxicatie en het ongeval.

Zie terzake Cassatie 12 oktober 2007 NJW 176, 120 met noot.


Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:14
Laatst aangepast op: di, 11/03/2014 - 01:03

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.