-A +A

Alcohol de mythe

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Feesten, familiefeesten, recepties, nieuwjaarsrecepties zijn een nachtmerrie met en zonder alcohol. Nochtans heeft alcohol er een duidelijke functie.

Ze zijn ondraaglijk saai en niet te overleven zonder alcohol. De mens is weliswaar een sociaal wezen, maar hij heeft niet de sociale vaardigheid om met grote groepen in niet functioneel verband te functioneren.

Sociale vaardigheden zijn noodzakelijk om als mens te overleven, te jagen, landbouw te beoefenen, steden te bouwen, wegen en bouwen. Maar we hebben geen communicatieve inhoud wanneer het gezamenlijk project afgerond is. Geborgenheid vinden we in het kleine enge familieverband. Cultuur en opleiding worden gepleegd in grotere maar gestructureerde groepen met afgelijnde wetmatigheden, orde en tucht.

Wanneer het doek van de voorstelling valt vervalt de groep, het publiek tot een ongeordende massa zonder gemeenschappelijke boodschap of communicatie.

Drinken is dan niet gezellig, het lijkt een –noodzaak. Sociale bijeenkomsten zonder welomlijnd doel, lees dus feestjes of natte bijeenkomsten zijn oersaai zonder drank. Zolang de deelnemers niet in beginnende staat van dronkenschap verkeren blijven ze van het ene been op het andere schuiven, durven ze niemand aan te spreken, staan ze zich stierlijk te vervelen of zijn ze doende hun stand en status, onderscheidingen en speldjes hoog te houden.

Eens de goedkope cava in vele keelgaten gegoten waarna de deelnemers aan het feest stinkend uit hun bek naar een mengeling van borrelend maagzuur en schrale wijn, versuft en verdwaasd de meest inhoudsloze speeches hebben overleefd met hun hoofd op 21 graden ten teken van geveinsde waardering en goedkeurend begrip van pseudo intellectueel gewauwel, strompelen ze om ter eerst naar de tafels om juist wel of niet naast deze of gene disgenoot te landen.

Ook tijdens de luchtige tafelrede van de doorluchtige notabele gastheer wordt er verder ingedronken worden om de ondraaglijke helaasheid van het inhoudsloze gewauwel te kunnen overleven.

Met zekere spoed wordt het diner overspoeld met de bijpassende wijnen, waarna menig disgenoot reeds wankel op de benen staat en op een enkele uitzondering na er al sinds geruime tijd geen ziel meer in staat is om in deze belazerde toestand nog op een rechte lijn te lopen laat staan weg te rijden met één van de vele wagens waarmee de parking overvol staat.

Er voltooid zich een collectieve verkeersmisdaad, waardoor de parketten, politiedienste, gerechtsdeurwaarders, advocaten en rechters morgen aan het werk kunnen met een lading nieuwe verkeersongevallen, alcoholintoxicaties, dronkenschappen, materiële schade, vluchtmisdrijven en ongevallen met of zonder gekwetsten.

Het is weer leuk geweest.

Zo ook de gênante opmerkingen, aanrakingen, uitlatingen en heftige ruzies, de vuistslag op de parking en de al te opdringerige collega (of was het andersom- want door de alcohol weet je het zo goed niet meer).

Het was zo gezellig want je hebt oude kennissen teruggezien met wie je oude ruzies kon uitpraten of was het verder verdiepen (want door de alcohol weten je het niet meer).

 

En dan was er die ene vriendin die plots stond te schreeuwen dat ze haar slip kwijt was en 2 heren in Tuxedo met afgezakte bretellen, het hemd uit de broek en losgemaakte strik een oorveeg gaf, er werd gehuild, met de hand in het gezicht geslagen, omver gevallen de benen in de lucht, aangerand (of was het nu toch gewild want door de alcohol weet niemand het zo goed meer en willen sommigen het ook niet meer weten, tot morgen niemand het nog weet).

Het is echt fijn geweest.

Je kon over alles en iedereen vrijuit praten en dan nog vooral over zij die er niet waren. Je kon vrijuit tateren en tetteren, ratelen en roddelen terwijl niemand je op de vingers tikte. De tongen en de lijven werden losser gemaakt met nog meer drank; Er werd geboezemd en ontboezemd, vele oude en nieuwe koeien opnieuw en opnieuw uit de sloot gehaald en er weer ingegooid en er werd zout op alle slakken gegooid.

Je had door de alcohol zoveel te vertellen dat je tong dubbel krulde terwijl je krols naar die ene andere keek. Je hebt dan een glaasje op haar gedronken en nog één om haar te vergeten en nog één om de moed te krijgen haar koe ook uit de sloot te dreggen, eentje om te vergeten hoe hard je aan het praten was in mekaars oren tot ze nat werden van het zure speeksel, terwijl je almaar hetzelfde herhaalde als een plaat die bleef hangen in een tijd die stilstond, terwijl het meubilair ronddraaide.

Het was een hemelse avond.

De stromen alcohol zorgde ervoor dat je ongegeneerd ongeremd amusement kende, (of was het ongemanierd maar dat weet je gelukkig niet meer zo goed).

Je hebt gehuild van geluk (of was het van eenzaamheid of gewoon zomaar omdat je teveel gedronken had).

De ochtend nadien hebben je gek gepiekerd met de vraag hoe je in dit bed bent geraakt, wat je nu echt allemaal gezegd hebt, hoe je thuis bent geraakt. Je kijkt angstig op je smartphone welke berichten je hebt geplaatst op de sociale media en welke foto’s er van jou nu weer op Instagram staan.

Ach die kater zal wel verdwijnen en de die alcohol heeft toch maar weer eens voor echte gezelligheid gezorgd. Verder heeft de alcohol haar dienst gedaan door elke gênante herinnering te wissen.


 

Nog dit: 

Een goede verdediging inzake het misdrijf alcoholintoxicatie kan nooit bestaan uit het excuus dat de cliënt nu éénmaal van een feestje kwam en zich misschien een beetje misrekend heeft.

De verdediging is vooreerst technisch, in die zin dat de vraag zich stelt of de procedure en de vaststelling regelmatig zijn.

Verder is het van groot belang dat aan de rechter het schuldinzicht wordt betuigd van een ernstig misdrijf met de belofte onder geen beding nog te drinken (ook niet een klein beetje) wanneer achter het stuur wordt gekropen. Het is nuttig met een bloedproef aan te tonen dat de betrokkene geen alcoholprobleem heeft hetgeen kan vastgesteld aan de hand van de leverwaarden.

Indien dit toch het geval is of wanneer er sprake is van herhaling kan de de belofte om te stoppen met drinken met eventueel uitstel van de zaak en nieuwe bloedtest een goede verdediging zijn. Wanneer het gaat om een eerste misdrijf kan een gunstige bloedtest met gunstige leverwaarden aantonen dat het inderdaad gaat om een éénmalige misstap. Wanneer hieraan kan toegevoegd wat er allemaal niet aanwezig was (agressie, dronkenschap, strafregister, schade, vluchtmisdrijf) en dit kan geplaatst ten aanzien van een degelijk schuldinzicht kan een goed resultaat verwacht.  

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: za, 20/01/2018 - 21:06
Laatst aangepast op: za, 20/01/2018 - 21:12

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.