-A +A

akte van verdediging

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend


akte van beschuldiging

de
procedure voor het hof van assisen

Rechtsleer: A.  Vandeplas, akte van verdediging, commentaar
strafrecht en strafvordering, band 1overzicht strafrechthet strafwetboek
Wetboek van strafvorderingmodellen strafrecht

 

De akte van verdediging is een schriftelijk document opgesteld door de raadsman van de beschuldigde voor het hof van assisen waarin de beschuldigde zijn verdediging aankondigt en aldus de jury van bij de aanvang van het proces op de hoogte brengt van de krachtlijnen van de verdediging.

De akte van verdediging maakt aldus een antwoord  en tegengewicht uit op de akte van beschuldiging die uitgaat van het Openbaar Ministerie.

De beschuldigde is niet verplicht om gebruik te maken van een akte van verdediging. Hoe objectiever en genuanceerder de akte van beschuldiging, hoe minder de noodzaak voor een akte van verdediging.

De akte van verdediging wordt bij de opening van de adviezen zaak voorgelezen door de advocaten van de beschuldigde. Er wordt een kopie bezorgd aan elk jurylid.

De akte van verdediging is geen conclusie maar een loutere aankondiging van verweerder zodat er in het arrest van het hof van assisen niet dient geantwoord te worden op de argumentatie en de akte van verdediging.

Aangezien de akte van verdediging geen conclusie is dient zij ook niet betekend te worden op vooraf medegedeeld aan het Openbaar Ministerie of aan de burgerlijke partij.

wettelijke bron: artikel 313 wetboek van strafvordering.


 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:16
Laatst aangepast op: vr, 22/01/2010 - 18:58

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.