-A +A

aftrekbaarheid en belastbaarheid van de onderhoudsgelden in het jaar van de feitelijke scheiding

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

 

Volgens bepaalde rechtsleer is sinds de hervorming van de personenbelasting het mogelijk om tot aftrekbaarheid en belastbaarheid van het onderhoudsgeld te besluiten in het jaar waarin de feitelijke scheiding heeft plaatsgevonden.

De administratie deelt deze mening niet:

Een Circulaire  Ci.RH.243/569.664 (AOIF 14/2005) stelt:

De hervormingswet heeft de fiscale bepalingen terzake niet gewijzigd. De onderhoudsuitkeringen die werden uitbetaald in het jaar waarin de feitelijke scheiding heeft plaatsgevonden, zijn noch aftrekbaar, noch belastbaar. Concreet houdt dit in dat aftrekbaarheid en belastbaarheid van onderhoudsuitkeringen gestort tussen echtgenoten enkel mogelijk is in geval geen gemeenschappelijke aanslag wordt gevestigd én voor zover aan alle terzake geldende voorwaarden is voldaan.

In een bijdrage gepubliceerd in het echtscheidingsjournaal van maart 2006, p. 33 toont Cathleen Aerts het onjuiste van de stelling van de circulaire.

toepasselijke wettelijke bepalingen:
- art. 104,1° en 90,3° WIB
- art. 172 G.W.
- wet 20 augustus 2001 inzake de decumul

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:15
Laatst aangepast op: vr, 22/01/2010 - 18:56

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.