-A +A

advocaat van de beschuldigde

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De advocaat speelt een sleutelrol in de verdediging van de beschuldigde. Hij komt tussen bij de samenstelling van de jury en heeft een wrakingsrecht ten aanzien van de jury. De advocaat zal vooraf zijn cliënt bijgestaan hebben voor de K.I., hij zal het dossier grondig bestudeerd, geanalyseerd en besproken hebben met zijn cliënt.

Hij zal een verdedigingsstrategie uitbouwen en een akte van verdediging opstellen bij de aanvang van de zaak, waarin de kern van de verdediging wordt ingeleid. Hij zal vooraf het parket verzocht hebben bepaalde getuigen op te roepen.

Aan de hand van het strafbundel zal hij elk getuigenverhoor grondig voorbereid hebben met oog op het stellen van vragen aan de getuigen en teneinde eventueel tegenstrijdigheden te vinden met hetgeen de getuige voordien heeft gezegd of hetgeen, ander getuigen stellen. Hij zal eigen deskundigen oproepen en dit ter ontkrachting van de stelling van de door het parket aangestelde deskundigen.

Elke avond en nacht zal hij werken aan zijn eindpleidooi in functie van het verloop van de zitting. Hij zal na het aanhoren van het requisitoir zijn slotpleidooi brengen en hierna eventueel nog replieken. Indien er geen vrijspraak volgt zal hij na de schuldigverklaring pleiten over de strafmaat en tenslotte over de burgerlijke belangen.

Samen met zijn cliënt zal hij het eindarrest enkele dagen nadien evalueren en nagaan in hoeverre er cassatie of genade kan overwogen worden. De advocaat blijft nadien zijn cliënt verder volgen en begeleiden, mbt de strafuitvoering en de mogelijkheden hiertoe en mbt de burgerlijke en andere procedures of problemen die hierna nog volgen.

en wat doet de advocaat van de burgerlijke partij?

wat doet de advocaat van de Burgerlijke Partij voor het Hof van Assisen

Advocatenkantoor Elfri De Neve heeft ervaring voor het Hof van assisen

0
Aangemaakt op: wo, 15/07/2009 - 15:15
Laatst aangepast op: vr, 22/01/2010 - 18:55

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.