-A +A

ADR

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

ADR staat voor Alternative Dispute Resolution, in het Nederlands, Alternatieve geschillenbeslechting.

ADR wordt in het Nederlands vertaald met de afkorting AGB (Alternatieve geschillenbeslechting) of AGR (Alternatieve geschillenregeling)

Geschillen kunnen via de rechtbank worden opgelst maar ook op een alternatieve wijze, door onderhandeling, bemiddeling, bindende derdenbeslissing verzoening of arbitrage.

Deze technieken worden bijna alle door de betere advocaten aangewend. Vaak meent men dat een advocaat louter procedeert. Een advocaat regelt de meeste geschillen buiten de rechtbank om door bijstand en advies, onderhending, bemidddeling, maar soms ook door andere ADR technieken.

«Alternative Dispute Resolution» is een syntheseconcept verschaft voor een onuitputtelijke waaier van methoden van conflictbeslechting met eigen dynamiek gebruikmakend van moderne onderhandelingstechnieken, psychologische beïnvloedingsvaardigheden, gedragswetenschappen en linguïstiek.

 

ADR technieken hebben de voordelen dat ze vlugger werken, goedkoper, vertrouwelijk (en dus geen behandeling in publieke zitting) en er ook vaak kunnen voor zorgen dat de relaties tussen partijen kunnen behouden of hersteld worden.

In heel wat gevallen kunnen partijen zelf vooraf bepalen dat hun geschillen via bemiddeling en/of arbitrage dienen beslecht worden en aldus in een contract de bevoegdheid van de rechtbank uitsluiten.

— de contractuele basis;

— het optreden van een neutrale derde die bemiddelt tussen de partijen bij het geschil, doch die, behoudens andersluidende overeenkomst tussen de partijen, geen uitspraken kan doen die de partijen binden;

— de volstrekte geheimhoudingsverplichting indien de bemiddelingspoging niet resulteert in een dading;

— indien de bemiddelingspoging mislukt, herwinnen partijen hun volstrekte vrijheid.

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: zo, 13/11/2011 - 08:42
Laatst aangepast op: vr, 13/10/2017 - 16:05

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.