-A +A

actieve rol van de rechter in het bewijsrecht en de beperking van het beschikkingsbeginsel

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

De actieve rol van de rechter in het bewijsrecht en de beperking van het beschikkingsbeginsel.

Het beschikkingsbeginsel belet niet dat de rechter een meer actieve rol kreeg toebedeeld in het huidige gerechtelijk recht. De rechter kan niet alleen toezien op de proceseconomie, de loyaliteit en de tegenspraak maar kan ook een partij verplichten tot medewerking aan de bewijslast, zoals dit laatste ook gevorderd kan worden door een van de partijen die beschikt over een gebrekkige bewijs en de kennis heeft dat tegenpartij beschikt over aanvullend bewijs.

De actieve medewerking verplichting aan de bewijslevering werd ingeschreven in artikel 871 van het gerechtelijk wetboek dat de rechter toelaat elke partij die over bewijsmateriaal beschikt dit voor te leggen.

De rechter kan bij de bewijsvoering ook een actieve rol gaan spelen en zo bijvoorbeeld onderzoeksmaatregelen bevelen zonder dat de partijen dit gevorderd hebben. Zo kan hij een plaatsbezoek op een deskundige aanstellen wanneer hij dit nodig acht onverminderd of partijen dit al dan niet gevorderd hebben.

Ten slotte blijft de rechter vrij om elk bewijsmiddel te beoordelen naar haar waarde.

medewerking aan de bewijslast in het deskundigenonderzoek
 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: ma, 19/10/2009 - 21:58
Laatst aangepast op: vr, 15/01/2010 - 18:57

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.