-A +A

Accres

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Accres definitie: Het accres is de groei, de aangroei, de aanwas, de vermeerdering van goederen, geld, vermogen.

Soms wordt de vraag gesteld of winst een goederenaccres, zoals men in de macro-economie meent, een vermogensaccres, of dient winst enkel gezien als het accresceren van geld (Marx).

 

Toepassing:

• Wanneer het vermogensaccres van de verrijkte zijn oorsprong vindt in (de wet of) een overeenkomst tussen de verarmde en de verrijkte is er geen sprake van een vermogensverschuivng zonder oorzaak, Cass. 03/06/2016.

•  “[…] de vermogensverschuiving is niet zonder oorzaak is, wanneer de ene partij haar verrijking stoelt op het juridisch feit dat het vermogensaccres rechtvaardigt (Cass. 9 maart 1950, RCJB 1952, 5, noot J. DABIN; Cass. 7 april 1978, RW 1978-79, I, 1359).

• Aandeelhouders beslissen welk deel van het vermogensaccres binnen de vennootschap wordt gehouden, dan wel tot uitkering wordt gebracht.

• Bij de bepaling van de waarde van de onderneming wordt niet alleen rekening gehouden met de intrinsieke waarde van de onderneming maar ook met de de verwachte vermogensaccressen die met de onderneming
in de toekomst te behalen zijn.

"Accres" wordt als begrip ook gebruikt in het huwelijksvermogenrecht en in tal van andere rechtstakken, weze benadrukt meer in het Nederlands dan in het Belgisch recht

 

 

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: di, 31/10/2017 - 17:34
Laatst aangepast op: di, 31/10/2017 - 17:34

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.