-A +A

aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door kantelpoorten 1384 of 1382

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Wie een kantelpoort opendoet dient dit zeer voorzichtig te doen. De kantelpoort zwaait open naar buiten en kan door een te ploste opening voetgangers, dietsers of voertuigen beschadigen, tot zelfs kinderwagens de lucht in catapulteren.

Maar deze schade wordt niet veroorzaak door een gebrek in de poort, maar wel door ondoordacht gebruik, lees onzorgvuldig gebruik in strijd met de algemene zorgvuldigheidsnorm waardoor niet art. 1384 BW maar art. 1382 BW hierop toepasselijk is.

Schade veroorzaakt door kantelpoorten aan voertuigen.

Sommige garages zijn nog voorzien van die oude kantelpoorten.

Dit zijn poorten die naar buiten, soms over de straat open gaan.

Deze garagepoorten zijn soms geplaatst op een oprit en in de regel niet voorzien van een signalisatie die derden erop wijst dat de poort naar buiten kantelt.

Zo is het mogelijk dat een derde zich al dan niet rechtmatig parkeert vlak voor een dergelijke kantelpoort.

Wanneer de kantelpoort dan geopend wordt kan er schade worden toegebracht aan het voertuig.

Nochtans kan niet gesteld worden dat een desbetreffende garagepoort een gebrek vertoont.

De garagepoort die gebouwd is als een kantelpoort functioneert op een normale wijze en het is nu eenmaal algemeen gekend dat kantelpoorten naar buiten kantelen.

Indien ze naar binnen zouden kantelen zou ze gewoonweg niet open kunnen omdat de wagen in de weg zou staan.

Het evenmin gebruikelijk deze techniek van kantelpoorten ook al is deze enigszins verouderd en achterhaald te signaleren.

Het is niet omdat een poort verouderd en achterhaald is dat zij daarom gebrekkig wordt of dat er een verplichting zou bestaan om de oude kantelpoorten te vervangen door moderne sectionale poorten.

Maar kantelpoorten hebben nog steeds een grote verspreiding en van een normaal voorzichtig persoon mag verwacht worden dat hij zich niet parkeert vlak tegen een dergelijke poort.

Bovendien zal men in de meeste gevallen onmiddellijk kunnen vaststellen of het gaat om een naar buiten kantelende poort dan wel over een andere soort poort zoals een sectionale poort of een wegschuifbare poort.

De bestuurder die zijn voertuig geplaatst heeft voor een dergelijke kantelpoort en bij het openen van die kantelpoort schade aan zijn voertuig heeft opgelopen, zal volledig instaan voor zijn eigen schade, zonder dat deze schade kan verhaald worden op de eigenaar van de kantelpoort.

 

Gerelateerd
0
Aangemaakt op: ma, 16/12/2013 - 22:20
Laatst aangepast op: ma, 16/12/2013 - 22:20

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.