-A +A

Judge-shopping via factuurvoorwaarden contractuele en procedurele goede trouw

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend
Publicatie
Auteur: 
Jan Nolf
Tijdschrift: 
Website van Vrederechter Jan Nolf
Samenvatting
Inhoudstafel tekst: 

In deze bijdrage levert de Vrederechter te Roeselare een kritische noot bij de vaststelling dat heel wat partijen voor rechtbanken verschijnen zonder dat het geschuil of de partijen enige band hebben met de locatie van de rechtbank. Dit doordat de partijen gekozen hebben voor een bepaalde rechtbank, weze het vaak opgelegd door een bepaalde partij.

Vaak wordt inderdaad gekozen voor een bepaalde rechtbank, omdat een bepaalde advocaat de contracten of de factuurvoorwaarden heeft opgesteld en deze een rechtbank verkiest in zijn onmiddellijke nabijheid. Vaak wordt gekozen voor een bepaalde rechtbank omdat deze een bepaalde rechtspraak erop nahoudt die voor de partij die de voorwaarde stipuleert gunstig uitkomt, bijvoorbeeld hogere factuurvoorwaarden.

De Vrederechter te Roeselare stelt in vraag in hoeverre zuks niet strijdig is met de procedurele goede trouw en de rechten van de verdediging, zeker wanneer een verweerder wordt verplicht te verschijen voor een ver afgelegen gerecht en de kosten van verplaatsing een bijkomende verzwaring van de verdediging uitmaken, zeker voor kleine vorderingen.

 

Gerelateerd
Bibliotheek
In bibliotheek?: 
Dit item is beschikbaar in de bibliotheek van advocatenkantoor Elfri De Neve
Aangemaakt op: vr, 15/01/2010 - 19:52
Laatst aangepast op: ma, 06/10/2014 - 11:33

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.